Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten
Nederland - Duitsland

terug

VERMISCHTES

februari 2015

Duitse Akademiepreis voor dr. Peter Zimmerling De Leipziger theoloog prof. dr. Peter Zimmerling heeft de Bad Herrenalber Akademiepreis 2014 gekregen. Zimmerling kreeg de prijs onder meer vanwege zijn publicatie over de mystieke spiritualiteit van de voormalige VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld (1905-1961). Hij was op vredesmissie in Congo toen hij op 18 september 1961 als gevolg van een vliegtuigongeluk omkwam. Volgens Zimmerling is het tijd voor een renaissance van de mystiek in het protestantisme. De hoogleraar, die onder meer voorzitter is van de Gesellschaft der Freunde christlicher Mystik in Duitsland, betoogde hoe de reformatie er voor zorgde dat geloof niet alleen voor de elite was."Maar een mystiek-vrij geloof is een onmogelijkheid" aldus de hoogleraar Praktische theologie aan de Universiteit van Leipzig. (Fries daagblad jan. 2015)

Synagoge in alle Duitse deelstaten Brandenburg heeft als laatste Duitse deelstaat een synagoge. Op de dag dat wereldwijd de Holocaust werd herdacht (27 januari j.l.) werd in Cottbus de voormalige evangelische Schlosskirche gewijd tot synagoge. De kerk werd 1714 gebouwd door Hugenoten die als geloofsvluchtelingen naar Cottbus kwamen. In 2011 werd besloten de kerk te koop aan te bieden aan de joodse gemeente die ondertussen ruim 400 leden telt. De aankoopprijs werd betaald door de Duitse deelstaat Brandenburg, die een overeenkomst met de joodse gemeenten in de deelstaat heeft gesloten. Achtergrond daarvan is onder meer dat de oude synagoge in Cottbus tijdens de Kristalnacht in 1938 werd verwoest. (epd | 02.01.2015)

Duitse TV loterij voor sociale projecten in Thüringen De Deutsche Fernsehlotterie heeft in het afgelopen jaar met 1,9 miljoenen Euro tien sociale projecten in de deelstaat Thüringen gesteund. De bovenliggende stichting Deutsches Hilfswerk geeft 30% van de inkomsten aan caritatieve projecten. In de 50 jaar van haar bestaan waren dat in totaal 1,7 miljard euro voor ongeveer 7300 projecten. (Erfurt/Hamburg -epd).

Flashmob door de Berliner Stadtmission op de Alexanderplatz op YouTube. Die Berliner Stadtmission had op 29 november 2014 een leuk en succesvol optreden met een Flashmob. Het bekende lied "Gloria in exelsis deo" kreeg een nieuwe tekst en werd onverwacht in een warenhuis gepresenteerd. Het is nog op internet terug te vinden onder: http://www.youtube.com/watch?v=Qk-eVuUSWuU.

«Bild und Bibel» Dit jaar heeft binnen de decade in voorbereiding op het jubileumjaar van de reformatie in 2017 het kerkelijke thema «Bild und Bibel» en werd op 16 januari in Neustadt an der Orla geopend. Martin Luther, die hier als visitator vaker stond te preken, beschermde tijdens de Beeldenstorm 1524 het vleugelaltaar in de Stadtkirche St. Johannis. Het altaar is een vroeg werk van Lucas Cranach d.o. (epd 05-01-2015)

De Leipziger Thomaskantor Georg Christoph Biller (59) heeft in november de "Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland" ontvangen. In januari - na 22 jaar leiding gegeven te hebben aan het Thomanerchor - heeft hij dit ambt beëindigd. "Door problemen met mijn gezondheid zal ik dit ambt in zijn veelvoud in de toekomst niet altijd goed kunnen invullen." Hij was de 16e Thomaskantor na Johann Sebastian Bach. (Der Sonntag 27-11-2014/16-01-2015)

Heinrich Rathke (86) - voormalig bisschop van Mecklenburg - vertelt in een autobiografie over zijn leven. Na de "Wende" was hij bezig met het opsporen van geheime Stasi steunpunten en was bisschoppelijke visitator voor de Ruslandduitse gemeenten in Kazachstan. Heinrich Rathke: "Wohin sollen wir gehen?", Lutherische Verlagsgesellschaft (Kiel), 17,95 Euro, ISBN-Nummer 978-3-87503-173-7. (nordkirche/meckl. dec.2014/jan.2015)

«Ökumenische Flüchtlingshilfe» werd in samenwerking van de evangelische Diakonie en de katholieke Caritas op 12 januari in de Nikolaikirche in Leipzig tijdens het Friedensgebet opgericht. Christenen moeten al hun kracht inzetten om mensen in nood veiligheid en hulp te bieden. Ook Jezus is in een noodopvang geboren en al snel moesten zijn ouders met hem voor geweld en terreur vluchten. Er was bewust gekozen voor deze dag omdat toen ook de eerste "Legida" opmars gepland stond. (epd 23-12-2014/jan. 2015) De theoloog Schorlemmer vindt dat een dialoog met „Pegida“ weinig nut heeft. "Als Pegida zich niet van al die slogans en het geschreeuw distantieert moet je niet de eerste stap doen. Er moet ook de trots van democraten bestaan en je moet niet met elke idioot praten." (epd 26-01-2015)

Restauratie van het klooster Dobbertin wordt in 2015 afgerond Bijna 25 jaar na de Duitse hereniging komt een einde aan de uitgebreide herontwikkeling van de 23 monumentale gebouwen uit de 16e en 19e eeuw van het klooster Dobbertin ten zuiden van Güstrow. In 1990 werd het van de Diakonie - de grootste aanbieder van de sociale diensten in Mecklen- burg /Vorpommern - overgenomen. 1996 stemde het parlement in Schwerin voor het behoud van het klooster als een duurzaam tehuis voor gehandicapten. Het klooster bevat ongeveer 280 woningen en 60 opleidingsplekken voor mensen met een verstandelijke beperking. Bovendien kunnen hier 220 mensen met een handicap b.v. in de tuin- en landschaps -architectuur, catering of dienstverlening werken. (nordkirche/meckl. 20-01-2015) Het Ökumenische Herdenkingscentrum Plötzensee voor Christenen en Verzet kreeg tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Ökumenische Rat Berlin-Brandenburg de "Ökumene -preis". (Die Kirche 26-01-2015)

Berliner Passionsandachten op ongebruikelijke plekken zoals tegenover een tankstation, de ingang van een ziekenhuis, in een bouwmarkt, op het plein voor het stadshuis en in een sporthal, die als noodopvang voor vluchtelingen wordt gebruikt - dat staat op het programma van de Evangelische Kirchenkreis Teltow-Zehlendorf samen met de Imam Ferid Heider, Super - intendent Johannes Krug en Bundesaußenminister Frank-Walter Steinmeier. (epd 30-01-2015)

EKD in rouw om Richard von Weizsäcker "Hij stond voor verlicht protestantisme met politieke moed" Hij was een morele autoriteit en een staatsman van de eerste rang. "Wij kijken vol dankbaarheid op zijn leven waarop zo veel zegen lag en waar zo veel zegen van uitging", zei de EKD Raadsvoorzitter Heinrich Bedford-Strohm. "In zijn persoon, heeft de Kerk naar buiten gebracht waar ze voor staat." Voor hem persoonlijk, maar ook voor de Protestantse Kerk was von Weizsäcker één van de meest indrukwekkende mensen van zijn tijd, zei hij. "Zijn indrukwekkende engagement voor vrede en verzoening als president en zijn moedige omgaan met de vraag naar de schuld waren inspirerend en uitdrukking van zijn christelijke geloof." Richard von Weizsäcker was vele jaren lid van de EKD Synode, lid van de Raad van de Evangelische Kerk in Duitsland (1969-1985) en van 1964-1970 en 1979-1981 voorzitter van de Deutsche Evangelische Kirchentag. 1984 tot 1994 was hij President van de Bondsrepubliek Duitsland. Hij overleed op 31 januari 2015 op de leeftijd van 94 jaar. De herdenkingsdienst zal op 11 februari a.s. in de Dom te Berlijn plaatsvinden. (EKD 31-01-2015)

Juliane van der Mossel.


printen   |   terug